POLYMER OCH KOMPOSIT

Polymer och kompositavdelningen på Biesterfeld Sweden är ett team som kontinuerligt strävar efter att vara en marknadsledande leverantör av kompositer och polymermaterial.

Polymer och kompositavdelningen har dedikerad personal med hög kompetens inom sina respektive ansvarsområden. Vi är en del av Biesterfeld gruppen med lager och kontor i Norge, Sverige och Finland som hjälper varandra att ge våra kunder optimal service, logistik och support. Vi arbetar ständigt med att vidareutveckla nya idéer som vi får från marknaden gentemot våra produktionspartners. Vårt mål är att vara med från ”idé till färdig produkt” och vi vill hjälpa till med säkra leveranser, logistik, konsultation, teknisk support och säker kemikaliehantering.

Kontakta oss för att diskutera framtida lösningar.

Industrilim

När det gäller permanent sammanfogning av olika substrat och / eller lätta kompositmaterial är våra industriella limmer det perfekta valet. Genom att limma i stället för att skruva eller svetsa, får man en jämnare spänningsspridning. En annan fördel är att man kan sammanfoga olika material, till exempel metall och kompositlaminat. Vi erbjuder en lösning för det flesta material, applikationer och tillverkningsprocesser. Som tillägg till vårt breda produktsortiment av limmer har vi ett stort utbud av mixers och limpistoler.

ergo.® AN-lim används för att säkra, fixera och täta gängor, ytor, flänsar och rörbeslag. De kännetecknas av deras utmärkta motståndskraft mot termiska belastningar, vatten och fuktighet och erbjuder också hög motståndskraft mot aggressiva medier, såsom organiska lösningsmedel, alkaliska lösningar och syror. Minst en av ytorna man sammanfogar måste vara av metall.
ergo.® AN- lim är lösningsmedelfria och de härdar i frånvaro av atmosfäriskt syre.

Vi levererar produkter från Kisling.

Cyanoakrylat (snabblim) är ett lösningsmedelfritt, 1-komponents lim som används för exceptionellt snabb limning.  CA- lim har oftast mycket låg viskositet (i princip som vatten) men det finns även varianter med högre viskositet och i gelform. Servicetemperaturområdet för standardversionerna är –30 ° C till + 80 ° C. Det finns också varianter som täcker intervallet från –55 ° C till + 120 ° C. CA-lim används oftast vid mindre fogytor.

Vi levererar produkter från Kisling.

EP-lim består av ett harts (bas) och en härdare som mixas samman i ett givet blandningsförhållande. Produkterna finns i en mängd olika förpackningsstorlekar som patron, hink och fat. EP-lim finns också som 1-komponentsystem där härdaren är inbyggd i basen och aktiveras genom värmehärdning. EP-lim karakteriseras ofta som robusta och starka konstruktionslim med möjlighet till hög temperatur och kemisk beständighet.

Vi levererar produkter från Huntsman.

MMA-lim kombinerar på många sätt egenskaperna hos EP och PU. Produkterna kommer främst i form av 2-komponentsystem som erbjuder hög hållfasthet och elasticitet samtidigt som de visar mycket god vidhäftning till de flesta material. Produkterna erbjuder möjligheten till mycket snabb härdning i applikationer där detta är önskvärt, alternativ mycket långsam härdning för användning på stora sammanfogningsytor. I vårt MMA-sortiment hittar du produkter som kräver minimal förbehandling och som även härdar vid temperaturer så låga som -20 grader C.

Vi levererar produkter från Huntsman.

MS polymer och hybridlim är lösningsmedelsfria och isocyanatfria lim och tätningsmedel.
Dessa limmer härdar vid närvaro av fukt och uppvisar goda elastiska egenskaper och god vidhäftning på en lång rad material utan primer. Andra egenskaper är exempelvis att de inte gulnar och tål UV-strålar, är åldringsbeständiga, motstår svamp och bakterier samt är övermålningsbara med de flesta typer av målarfärg och lack.

Vårt sortiment av MS polymer och hybrid limmer går att få i en rad olika förpackningar och standardfärger men vi kan även erbjuda färgmatchning.

Vi levererar produkter från DL Chemiclas.

PU-lim består av ett harts (bas) och en härdare som mixas samman i givet blandningsförhållande. Produkterna finns i en mängd olika förpackningsstorlekar som patron, hink och fat. PU-lim visar god vidhäftning till de flesta material och har med sina goda elastiska egenskaper fördelen att kombinera flexibla och styva material med varandra. Produkterna är också mycket lämpliga för limning av det flesta termoplaster.

Vi levererar produkter från Huntsman.

Vårt produktsortiment innehåller silikonlim från en av världens största silikonproducenter. Med vårt breda produktsortiment kan vi erbjuda både 1-komponent och 2-komponent lim. Viskositeten, härdtider, färger, värmeledningsförmåga, kemikaliebeständighet och fästförmåga  är olika egenskaper du kan välja mellan. Eftersom alla applikationer är unika kan vi hjälpa dig med förslag på lämpliga silikonlim för just din applikation.

Vi levererar produkter från Wacker.

Kontakta oss för att diskutera vilket lim som passar bäst för dig och din applikation.

Industriell produktion kräver allt snabbare cykelhastighet, vilket gör att UV-härdande lim blir mer relevanta. Du behöver inte vänta i timmar eller dagar på att limmet härdar innan produkten kan fortsätta i produktionslinjen. Limmet härdar här med UV (ultraviolett) ljus (samma teknik som används av tandläkare) och härdar på några sekunder. Vi har tillgång till en mängd olika produkter från Panacol för limning av både plast, metall och glas. Rena UV-härdande limmer används där det är möjligt att för ljuset att komma åt. Om det finns ”skuggområden” i din applikation finns det också UV-lim som härdar med luftfuktighet alternativt med värme (med längre härdningstider). Förutom lim erbjuder vi även UV-utrustning från Hönle.

Vi levererar produkter från Panacol och Hönle.

Vi levererar produkter från nedan leverantörer

Form, modell och prototyp

I den här kategorin hittar du alla produkter som behövs för att ta en idé till färdig produkt. Vårt produktsortiment inkluderar lösningar från handmodellering till CNC-frästa modeller, formar och jiggar till applikationer som kräver högsta grad av precision och ytfinish.

Metapor® är ett luftgenomsläppligt kompositmaterial i blockform. Materialet  ger en homogen luftgenomsläpplighet över hela ytan och kan exempelvis användes för tillverkning av vakuumgjutformar, vakuumfixturer och luftkuddesystem.

Materialet aluminiumkomposit är lätt att maskinbearbeta och luftgenomsläppligheten påverkas inte av bearbetningen. Materialet har även värmeledningsegenskaper likt aluminium och kan poleras spegelblankt och detta tillsammans med avsaknaden av borrhål ger detaljer med hög finish.

Vi har ett av marknadens mest kompletta program för färdiga block gjutna i polyuretan eller epoxy. Produkterna har olika dimensioner, täthet, färger och mekaniska och termiska egenskaper. Produkterna kan lätt limmas samman om större block än ordinarie storlekar behövs. Användningsområdena sträcker sig från enkel manuell formgivning, bearbetning av prototyper, modeller, jiggar, verktyg, formar för komposit- och modellindustrin, gjuteriindustrin och stabila tillverkningsverktyg med hög temperatur för flyg-, bil- och sportindustrin.

Vi levererar produkter från  OBO och  Huntsman

«Seamless Modeling Paste» eller «SMP» är ett sortiment av tvåkomponents epoxibaserade pastaprodukter för tillverkning av ”sömlösa” stora modeller, pluggar och formar. Pastan läggs på en färdig kärna i tjocklek 10-40 mm, Den härdar vid rumstemperatur och bearbetas till slutlig form med manuell bearbetning eller CNC-fräsning. Denna typ av pastaprodukt är för närvarande den snabbast växande tekniken inom området stora modeller, pluggar och formar.

Vi levererar produkter från  OBO och Huntsman

EP-baserade system för laminering, anpassade för produktion av lätta former och modeller i kombination med glas- och/eller kolfiber. Systemen finns med olika viskositet (tunn till trögflytande), temperaturstabilitet och mekaniska egenskaper. Vi har system anpassade till alla produktionsprocesser där de vanligaste tillämpningarna är inom den generella kompositindustrin, gjuterier och marin industri.

Vi levererar produkter från OBO och Huntsman

Detta produktsortiment inkluderar färdiga gjutmassor baserat på epoxy eller polyuretan, där applikationerna är produktion av prototyper, modeller, jiggar, formar och produkter för allt från hobby till flygindustrin. Det är främst tvåkomponentsystem, men det finns också specialprodukter som består av 3-4 komponenter. Här finns det produkter som gör det möjligt att simulera egenskaper som sträcker sig från flexibelt gummi till hårda metaller.

Vi levererar produkter från OBO och Huntsman

Fyllmedel används i kombination med våra gjutmassor och lamineringssystem. De används för att justera mekaniska egenskaper som styvhet och tryckhållfasthet. Minskar reaktiviteten i stora gjutningar där det finns en risk att härdningsprocessen utvecklar för mycket energi / värme. Vissa fyllmedel kan bidra till ökad värmeledningsförmåga om det är önskvärt för slutprodukten.

Vi levererar produkter från OBO och Huntsman

Vi erbjuder här ett urval avprodukter anpassade till kraven för goda släppegenskaper och enkel avformning vid gjutning eller laminering.

Vi levererar produkter från Chem-Trend, OBO och Huntsman

Vid behov av anpassade släppmedel inom komposit, polyuretan och termoplastisk industri, hänvisar vi till vårt utökade program för denna typ av optimerade lösningar.

Lera används för NC-fräsning eller manuell framställning av små och stora fullskaliga modeller. Uppvärmd är leran mjuk och formbar och vid rumstemperatur är den hård och kantstabil.

När det behövs andra tillbehör som färgpigment och distansmaterial erbjuder vi produkter anpassade till epoxy och polyuretan samt vaxbaserade distansplattor med tjocklekar från 0,2 – 7,0 mm.

Vi levererar produkter från OBO och Huntsman.

Vi levererar från nedan leverantörer

Silikon

Om det ska gjutas i vax, gips, epoxy, polyester eller polyuretan rekommenderar vi en gjutform av silikon. För industriella silikoner kan typiska applikationer vara specialgjutna packningar, medicinskt godkända produkter, O-ringar, beläggningar, rörböjningar, jiggar och andra verktyg.

Formsilikon är en viktig produkt för tillverkning av modeller, formar och gjutprocesser. Vi erbjuder ett brett sortiment av mycket elastiska 2-komponents silikoner för processer där något ska gjutas i vax, gips, epoxy, polyester, polyuretan och akryl. Denna typ av formsilikon har en extremt god förmåga att  göra kopior av även de finaste detaljerna och ”spegla” dem vidare i gjutningsprocessen så att slutresultatet är identiskt med utgångspunkten. På grund av sin höga elasticitet och brottöjning är produkterna mycket lämpliga för gjutdetaljer med negativa underskärning.

Vi levererar produkter från Wacker.

I denna kategori presenterar vi silikoner som på grund av sina goda mekaniska och termiska egenskaper används för att producera slutprodukter för industrin där det finns krav på komponenter med hög elasticitet, hög kemisk beständighet och i kombination med hög värmebeständighet. Industrisilikon är främst tvåkomponentssystem (RTV) som gjuts i formar av metall eller ett av våra många blockmaterial som är lämpliga för ändamålet.

Typiska applikationer kan vara specialgjutna packningar, O-ringar, rör och rörkopplingar.

Vi levererar produkter från Wacker

Vi levererar från nedan leverantör

Kärnmaterial och Sandwichpaneler

I sortimentet finns olika typer av kärnmaterial och sandwichpaneler.
Kärnmaterialen finns som skumkärna, honeycomb kärna av olika material eller kärna av balsaträ.

Sandwichpaneler säljs med en honeycomb kärna av aluminium eller nomex (aramidpaper) och med olika ytmaterial som glasfiber eller ex. aluminium.

AIREX®

AIREX® skumkärnor baserade på PET-material gör det möjligt att producera sandwichstrukturer med mycket hög hållfasthet, styvhet och låg vikt. Skumkärnorna ger också god värmeisolering och ljuddämpning.

AIREX® kärnmaterial med GRP- / GRE- eller CFRP-skin på båda sidor, ger upp till 50% lättare
kompositstrukturer jämfört med konventionella lösningar. Viktbesparingar innebär energibesparingar som i sin tur kan öppna upp för ytterligare viktbesparingar i maskiner och utrustning.
Vindkraftsindustrin används ofta som ett exempel där AIREX® skumkärnor minskar vikten och ökar styrka och styvhet..

Egenskaper

 • Mycket låg vikt
 • Hög mekanisk hållfasthet och styvhet
 • Bra utmattningsegenskaper
 • Kemikaliebeständig
 • Hög kompressions- och skjuvhållfasthet
 • Hög slaghållfasthet
 • Lätt att bearbeta
 • Bra vidhäftning mot de flesta hartser
 • Hög temperaturbeständighet
 • Bra brandhämmande egenskaper
 • Lågt vattenupptag
 • Lågt upptag av hartser

Applikationer

 • Förnybar energi
 • Marin
 • Bygg & konstruktion
 • Infrastruktur
 • Transport
 • Flygindustrin
 • Allmän industri

BALTEK®

BALTEK® är ett strukturellt kärnmaterial som produceras från naturliga och förnybara resurser – Balsaträ.
3A Composites Core Materials äger och driver egna FSC-certifierade Balsaträplantage.
Balsaträ har ett unikt förhållande mellan vikt och styrka. Det ger BALTEK® sandwichstrukturer låg vikt och hög hållfasthet.

BALTEK® är ett strukturellt kärnmaterial som produceras från naturliga och förnybara resurser – Balsaträ.

Balsaträdet växer mycket snabbt, har en låg vikt och ett unikt förhållande vikt / vikt. 3A Composites Core Materials äger och driver FSC-certifierade plantager, vilket gör det till den enda FSC-certifierade leverantören i världen. Balsaträ har ett unikt förhållande mellan vikt och styrka. Det ger BALTEK® sandwichstrukturer låg vikt och hög hållfasthet.

FoU och innovation

BALTEK® är den marknadsledande produkten med en lång ”track rekord”  för kvalitet och innovation inom produktion och utveckling av kärnmaterial baserat på balsa. 3A Composites Core Materials bedriver kontinuerlig forskning och utveckling för att erbjuda marknaden 100% gröna och förnybara produkter.

Egenskaper

Sandwich strukturer med BALTEK® har låg vikt och hög hållfasthet.

 • Mycket låg vikt
 • Hög mekanisk hållfasthet och styvhet
 • Förnybart material
 • Utmärkta egenskaper mot utmattning
 • Högt slagmotstånd
 • Bra fuktbeständighet
 • God kemisk beständighet
 • Kompatibel med alla typer av hartser
 • Ljudabsorberande och värmeisolerande

Applikationer

 • Marin
 • Förnybar energi
 • Transport
 • Flygindustrin
 • Bygg & konstruktion
 • Allmän industri

HexWeb® honeycomb kärnmaterial ger exceptionell styvhet och styrka med liten tillförd vikt för flyg- och industrimarknaden.

Honeycomb är ett lätt kärnmaterial som finns i olika cellstorlekar och densiteter, vilket ger ett brett utbud av mekaniska och termiska egenskaper. Vi tillhandahåller honeycomb kärnor från Hexcel i aluminium (5052 samt 5056) och aramid (nomex) och  aluminium honeycomb i industrial standard (3003).

I vårt sortiment finns även honeycomb kärnmaterial i polypropylen från Tubus.
Tubus honeycomb  finns i tre utföranden:

 • Utan laminering
 • Laminerad med polyesterfleece
 • Laminerad med polypropylenfilm i kombination med polyesterfleece

Våra sandwichpaneler finns i olika utföranden. Panelerna kan ha en honeycomb kärna av antingen aluminium eller nomex. Ytskikten varierar och kan vara av exempelvis glasfiberlaminat eller aluminium men även andra typer av material kan användas.
Sandwichpanelerna levereras i färdigt format i olika dimensioner.

Vi levererar produkter från Hexcel, Imatec och  Tubus.

Marex bearbetar PVC -skummaterial till lättvikts kärnmaterial med scrim, skårning, perforering etc för att möta specifika kundbehov.

Vi levererar produkter från Marex.

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Om.
Jag godkänner

Vi levererar från nedan leverantörer

Kompositmaterial

Kompositindustrin utvecklas snabbt och behovet av fiberprodukter av hög och repeterbar kvalitet ökar ständigt. Vi strävar efter att erbjuda våra kunder högsta kvalitet till konkurrenskraftiga priser och villkor. Vi har ett stort lager av kvalitetsprodukter för att säkerställa att användarna har snabb och säker tillgång till de produkter de behöver. Våra kompositmaterial har sina applikationer inom olika sektorer som ex. marin, olja och gas, transport, bil, förnybar energi , sport samt flygindustrin. Vi har lösningar för det flesta applikationer och produktionsprocesser, såväl som de nödvändiga certifikat som kan komma att krävs beroende på applikation.

Vi levererar produkter från Hexcel.

Vårt produktsortiment inkluderar fiber, vävar, multiaxialmattor (NCF) samt prepregs. Användandet av prepregs (förimpregnerade vävar) ökar snabbt. Tekniken ger generellt högre kvalitet på slutprodukten och de förbättrar även arbetsmiljön för operatörerna.

Vi levererar produkter från Hexcel.

Vårt produktsortiment inkluderar fiber, vävar, multiaxialmattor (NCF) samt prepregs. Användandet av prepregs (förimpregnerade vävar) ökar snabbt. Tekniken ger generellt högre kvalitet på slutprodukten och den förbättrar även arbetsmiljön för operatörerna.

Vi levererar glasfiber från Hexcel.

Vi erbjuder vävar och multiaxialmattor (NCF), Produkterna kan vara baserade på ren kevlar / aramidfiber men också hybrider där till exempel kevlar kombineras med kolfiber eller glasfiber för att skapa de önskade materialegenskaperna.

Vi levererar produkter från Hexcel.

Vi tillhandahåller  braids (strumpor) samt tape av kolfiber, glasfiber, aramid och hybrider av dessa.
Braids går att få i diameter från 1 mm  till  250 mm som UD, biaxial eller triaxiell.  Tape går att få i bredder från  5 till  550 mm.

Vi levererar produkter från ATG och Hexcel.

Detta är produkter där fibern har impregnerats med exempelvis epoxy i en specificerad mängd. Produkterna levereras normalt på rulle och förvaras fryst för att optimera lagringstiden. Produkten läggs i en form och härdas med hjälp av värme. De flesta produkter är designade för härdning under vakuum, vissa system kräver även autoklav för att ge optimala slutegenskaper. Mycket forskning görs på ”out of autoclave” -teknologier och vi har nu flera system som ger bra resultat även utan användning av denna typ av produktionsutrustning.

Vi levererar prepreg från Hexcel.

Vi erbjuder ett stort produktsortiment av förbrukningsmaterial som används vid tillverkning av kompositdetaljer. Vakuumbagar, peel ply, breahter, släppfilmer etc. finns i olika varianter och storlekar.

I sortimentet finns även ett stort utbud av slangar, ventiler och kopplingar etc. anpassade till de olika tillverkningsprocesserna som industrin använder i produktionen.

Vi levererar produkter från Tygavac

Av sekretessskäl behöver Vimeo din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Om.
Jag godkänner
Av sekretessskäl behöver Vimeo din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Om.
Jag godkänner

Här kan du se flera videos från Hexcels egna hemsida

Vi levererar från nedan leverantörer

Komposit – Hartser

Härdplast i kompositindustrin inkluderar en mängd kemikalier och tekniker. Vårt sortiment inkluderar främst epoxy men även specialprodukter baserade på Epoxy Fenol Novalak  (EPN), Benzoxazine och Polyuretan under varumärket Araldite®. Vi erbjuder ett brett Sortiment av färdiga system anpassade till de olika produktionsprocesserna som industrin använder. Typiska produktionsprocesser kan vara manuell laminering (våtlaminering), RTM, infusion, fiberlindning, pultrusion, pressning och prepreg.

Produkterna är optimerade efter viskositet, reaktivitet och mekaniska egenskaper, så att både process- och slutegenskaper på produkten blir optimala. Vårt tekniska serviceteam kommer att kunna ge god vägledning under hela projektet.

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Om.
Jag godkänner
Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Om.
Jag godkänner

Se fler produktions videos här

Vi levererar från nedan leverantör

Släppmedel

I en process där något ska gjutas i en form kommer valet av släppmedel ha avgörande betydelse. Ett släppmedel måste vara lätt att applicera, leverera rätt grad av släpp och leverera det optimala antalet gjutningar innan ett nytt släppmedel måste appliceras. Marknaden använder idag oftast lösningsmedelsbaserade system, men trenden är vattenbaserade produkter. Dessa är så kallade ”semi-permanenta” släppmedel som ger användaren möjlighet att göra flera avgjutningar i sina former innan de måste appliceras på nytt. Produkterna är utformade för att inte lämna rester på slutprodukten, vilket i sin tur bidrar till renare produktion och mindre utmaningar för de som vill måla sin slutprodukt. Förutom våra ”semi-permanenta” produkter, erbjuder vi också rena vax-, lösningsmedels- och silikonbaserade produkter i enlighet med användarens individuella krav och behov.

Vi uppmanar industrin att tänka ”grönt”, så kontakta gärna oss för att diskutera möjligheten att arbeta med vattenbaserade släppmedel.

Vi levererar produkter  från Chem-Trend och OBO.

Polyuretan och primer

Polyuretan är ett av de mest använda härdplasterna på marknaden. Kemin kan utformas i olika riktningar och kan därför hittas inom de flesta industriella applikationer i en eller annan form. I denna kategori används polyuretan som gjutmassa i allt från produktion av prototyper till produkter med extrema mekaniska egenskaper som används i gruvdrift eller andra tunga mekaniska industrier där hög slitstyrka krävs. Huvudkomponenten i polyuretan är isocyanat och vi har ett sortiment av produkter som är speciellt utformade för att öka vidhäftningsegenskaperna hos isocyanatbaserade produkter.

Vi levererar produkter från Huntsman, Synthene och OBO

Blandning och dosering

Rätt blandning av kemikalier är viktig för slutresultatet vid ex. limning och gjutning.

THINKY Mixer är en unik blandningsmaskin där blandningsbehållaren både snurrar (moturs) och roterar (medurs) i en bana ungefär på samma sätt som jorden roterar runt solen.

Interaktionen mellan behållarens snurrande och roterande alstrar ett spiralflöde med stigande och fallande strömmar i blandningsmixen och ger snabbt en enhetlig blandning. Luftbubblor i materialet pressas upp till ytan.

Olika material kan blandas, från vätskor och material med hög densitet till nanopulver. Komponenter med mycket olika sammansättning och egenskaper mixas till en enhetlig blandning.

Vi har även ett stort utbud av mixers och limpistoler till våra limmer och tätningsmaterial.

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Om.
Jag godkänner

JESMONITE

Jesmonite är ett vattenbaserat gjutmaterial som är avsett för applikationer inom konst, form, modell, arkitektur, inredning och dekoration samt ornament och fasader inom underhåll och nybyggnation. Produkterna kan delas in i två huvudkategorier, varav den första är baserad på akryl och främst avsedd för inomhusapplikationer medan den andra är en cementbaserad teknik som möjliggör användning mot utomhusapplikationer som underhåll och nybyggnad av fasader.

Det här är produkter med ett brett spektrum av applikationer där det ofta är fantasin som sätter gränserna. Kontakta vårt team för att diskutera ditt projekt och överväga om Jesmonite kan vara den bästa lösningen för dig.

KONTAKTA OSS